Vesimittarit

Etäluettavat vesimittarit pakolliseksi 25.10.2020

Huoneistokohtaiset etäluettavat vesimittarit ja kulutukseen perustuva laskuttaminen tulee pakolliseksi uudiskohteissa 25.10.2020 lähtien.

Etäluettavan vesimittarin pakollisuus perustuu vuonna 2018 voimaan tulleen EU:n energiatehokkuus­direktiivin noudattamiseen ja siihen liittyvään lain­säädäntöön.

 

Vesimittari mittaa kiinteistöllä käytettävän veden määrää

Vesimittari on vesilaitoksen tärkein kumppani kiinteistöllä. Vesimittari mittaa koko kiinteistön käytetyn käyttöveden määrän ja asuntokohtainen vesimittari jokaisen huoneiston yksilöllisen vedenkulutuksen. 

Vesimittarin lukeminen tapahtuu, joka kiinteistöllä paikan päällä tai etäluettavan vesimittarin avulla. Vesimittarin lukema on veden toimittajalle laskutusperuste.

 

Huoneistokohtainen vesimittari tulee pakolliseksi 25.10.2020

Huoneistokohtainen vesimittari tulee pakolliseksi 25.10.2020. EU:n direktiivin myötä uusissa rakennuksissa huonekohtainen vesimittari, vedenkulutuksen etäluenta ja kulutusperusteinen laskutus tulee pakolliseksi.

Tätä lainsäädäntöä on valmisteltu työ- ja elinkeinoministeriössä ja Suomen hallituksessa jo pitkään. Nyt valmistelu ja lainsäädäntö näkyy konkreettisesti uudisrakennustyömailla.

 

Joka asunnossa tulee olla oma vesimittari

Direktiivin myötä joka asunnossa tulee olla oma vesimittari. Rakennushanketta suunnitteleva saattaa nyt säikähtää, että vesimittarin hinta on kallis ja huoneistokohtaisen etäluettavan vesimittarin asentaminen tulee kalliiksi. 

Riots laitteilla huoneistoihin saadaan älykäs vesimittari. Tällainen älykäs ja kaukoluettava vesimittari on kuitenkin kustannustehokas vedenmittaus menetelmä kiinteistölle. 

 

Etäluettavan vesimittarin hinta

Huoneistokohtaisen vesimittarin hinta on  aikaisempia laiteyhdistelmiä edullisempi toteuttaa. Perinteisesti toteutettuna yksikkökustannukset katsotaan vesimittari hinnastosta ja huonemäärät määrittelevät kokonaishinnan.

Nykyaikaisessa etäluettavassa vesimittarissa äly on laitteessa mukana ja kytkettynä langattomasti etäluentajärjestelmään. Tämä integroitu kokonaisuus tekee Riotsin etäluettavasta vesimittarista edullisemman toteuttaa.

 

Missä vesimittari yleensä sijaitsee

LVI suunnittelija määrittelee suunnitteluvaiheessa missä vesimittari sijaitsee. Vesimittarin sijainti on suunnitelmissa pieni piirrosmerkki. Vesimittarin piirustusmerkintä eli käytännössä vesimittarin paikka on huolellisesti suunniteltu.

Vesimittarin sijaintiin vaikuttaa asunnon huone- ja kalusteratkaisut. Kerrostalossa teknisessä tilassa voi olla koko kiinteistön veden sulkuventtiili ja talon vesimittari. 

Tila missä vesimittari sijaitsee, kerrostalossa on paljon muutakin talotekniikkaa, joten esimerkiksi vesimittari sulut ja muut talotekniset laitteet sijoitetaan tilaan viisaasti.

 

Vesimittarin asennus vaatii sille varatun tilan

Omakotitalon ja paritalon vesimittarille on varattu usein paljon tilaa. Vesimittari mahtuu omakotitalon ja paritalon tekniseen tilaan hyvin. Vesimittarin teline on tarkoitettu vesimittarin kannakointiin ja tuentaan. Sen avulla vesimittarin voi asentaa pieneenkin tilaan tyylikkäästi.

Kerrostalon vesimittarin sijainti ja mitoitus täytyy miettiä tarkkaan, jotta mahdollinen kondenssivesi saadaan ohjattua kaivoon. Kondenssivettä syntyy jonkin verran, koska vesimittari hikoilee lämpimässä tilassa.

 

Huoneistokohtainen vesimittari on katseilta piilossa

Joskus tilan puutteen vuoksi vesimittarin asennus tehdään pesuhuoneen katossa olevien paneelien alle alaslaskutilaan. Alaslaskutilassa sijaitsee usein muutakin talotekniikkaa kuten ilmanvaihtokanavia.

Perinteisellä mallilla toteutettuna tällaisen katseilta suojaan asennetun vesimittarin lukeminen on ollut asukkaan rauhallista elämää häiritsevä tekijä. Nyt uuden direktiivin myötä turhat mittauskäynnit asunnoissa jäävät ja tilalle tulee etäluenta.

 

Kuinka usein vesimittari vaihdetaan

Vesilaitosten yleinen käytäntö on, että vesimittarit vaihdetaan säännöllisesti. Niillä alueilla missä asunnon vesimittari on joutuu veden laadun vuoksi kovemmalle ne vaihdetaan useammin. Vesimittarin vaihdosta tulee ilmoitus oman alueen vesilaitokselta. 

Vesimittarin vaihtoväli on käytännössä noin 5- 10 vuotta. Vesimittarin vaihdon yhteydessä etäluentalaitteet voidaan säilyttää samassa tilassa mistä löytyy vesimittari. Näin ollen varsinainen vesimittari vaihtuu ja etäluenta säilyy samana. Vesimittarin vaihto sisältyy vesihuollon perusmaksuun.   https://www.tuusula.fi/ukk/index.tmpl?sivu_id=2115

 

Riots laitteilla on pitkä käyttöikä 

Riotsin kaikki laitteet on suunniteltu Riotsin kehitysperiaatteiden mukaisesti poikkeuksellisen pitkäksi. Mitoitettu käyttöikä on 50 vuotta ja laitteiden käyttöikä 25 vuotta.

 

Vesimittarin yleiset viat

Vesimittari pyörii itsekseen

Joskus kiinteistön vesimittari pyörii itsekseen. Se, että vesimittari liikkuu itsekseen voi johtua vuodoista kiinteistön vesiputkissa. Mahdollinen vuotopaikka kannattaa selvittää heti, ettei kiinteistöllä pääse syntymään kallista vesivahinkoa.

 

Vesimittari vuotaa

Vesimittari voi vuotaa vettä hitaasti tihkumalla. Tähän tihkuvuotoon on yleensä syynä huolimattomasti tehty asennustyö tai muuten epähuomiossa tehty asennusvirhe. 

Tihkuvan liitoskohdan saa yleensä korjattua avaamalla liitoksen ja kiristämällä sen uudelleen. Joskus vesimittari on kokonaan rikki ja se täytyy vaihtaa kokonaan. Vuotava vesimittari on riski asunnolle ja koko kiinteistölle. 

 

Vesimittari näyttää väärin

Voiko nykyaikainen vesimittari näyttää väärin? Vesimittarit valmistetaan valvotuissa olosuhteissa tarkkojen säädösten mukaan. Voi olla että tuotantoketjun läpi pääsee kulkeutumaan virheellinen vesimittari. Käytössä virheellinen vesimittari näyttää väärin.

 

Vesimittari pyörii väärään suuntaan

Vesimittari voi pyöriä välillä itse väärään suuntaan, jos se on asennusvaiheessa ei ole asennettu takaiskuventtiiliä. Takaiskuventtiilin tehtävänä on estää veden virtaaminen väärään suuntaan vesijohtoverkoston paine-erojen muuttuessa.

Vesimittarit on nykyään sinetöity vesilaitoksen puolesta, joten vesimittarin kääntö ja huijaus on mahdoton tehdä. 

 

Vesimittari pitää ääntä

Vesimittarin ääni voi johtua vanhasta ja viallisesta vesimittarista. Usein kuitenkin kyse on normaalista veden virtaus äänestä, joka kuuluu kun vettä lasketaan hanasta. 

Hanan nopea avaaminen tai sulkeminen voi aiheuttaa takaiskuventtiilissä paukahtavan äänen. Paukahtava ääni on normaali vesiputkistossa tapahtuvan veden paineen vaihtelun aiheuttama ääni, ja vesimittari toimii oikein.

 

Vesimittarin sulkuventtiili jumissa

Vesimittarin sulkuventtiili voi jumiutua ajan kuluessa tai käytön puutteessa. Vapaa-ajan kiinteistöllä moni ottaa vesimittarin pois talveksi eli sulkee sen. Keväällä sulkuventtiiliä avatessa se voi olla tiukka avata. 

Aukaisussa käytetty liiallinen voima rikkoo vesimittarin yksisuuntaventtiilin. Rikki menneet vesiputkiston komponentit ja viallinen vesimittari täytyy aina vaihtaa heti ja asennustyö on aina ammattilaisen tehtävä.

 

Miten vesimittari toimii

Vesimittarilla mitataan kiinteistöllä tai asunnossa kulutettu vesimäärä. Jokaisessa asunnossa on oma vesimittari. Yksi asunto on kulutuspiste. Vesimäärä mitataan kuutiometreinä. Yksi kuutiometri on tuhat litraa vettä.

Vesimittari sijoitetaan kiinteistön tai asunnon tulovesijohtoon ennen muita vesilaitteita. Käyttäjää laskutetaan käytetystä vedestä vesimittarin lukeman verran. Vesilaskussa on usein mukana käyttöveden lisäksi jätevesimaksu. 

 

Vedenkulutuksen mittaus etänä Riots laitteilla

Huoneistokohtainen vesimittarin etäluenta onnistuu Riotsin älykkäällä vesimittarin lukulaitteella. 

Asuntokohtainen vedenkulutus on tiedossa tarkasti, kun etäluettava vesimittari mittaa tarkan vedenkulutuksen ja välittää tiedon Riots Cloud pilvipalvelun kautta laskuttajalle. Näin täyttyy uuden direktiivin mukainen kulutukseen perustuva laskuttaminen.

Asukkaiden viihtyvyyteen ja asumisen helppouteen vaikuttaa, miten vesimittari luetaan ja miten luotettavasti tiedot siirretään.

Tämän vuoksi jokainen asukkaistaan välittävä kiinteistönomistaja, isännöitsijä ja taloyhtiö selvittää tietoturvallisen kotimaisen Riots vaihtoehdon ratkaisuna kiinteistön vedenmittaukseen.

Hinta 65 Alv 0%
Riots-yhteensopivat vesimittarit

MID-sertifioitu etäluettava vesimittari

Luotettavat Riots-yhteensopivat vesimittarit ovat laskutuskäyttöön hyväksyttyjä MID-sertifioituja huoneistokohtaisia mittareita, joiden avulla kiinteistön vedenkulutusta voi seurata reaaliaikaisesti Riots Cloudissa sekä rakennus- että huoneistokohtaisesti.

Mittauslukemat ovat luettavissa Riots Cloudin lisäksi myös vesimittarin näytöltä.

Sisäänrakennetun paristovarmennuksen ansiosta mahdolliset sähkökatkokset eivät vaikuta mittauslukemiin.

Reaaliaikaisen seurantamahdollisuuden vuoksi vedenkulutuksen laskutustiedot ovat aina helposti ja nopeasti saatavilla.

Lataa tuotekortti

Ominaisuudet

Mitat (leveys x korkeus x syvyys) 110 x 73 x 105 mm (johdon kanssa)
Liittimet DN15 / G¾
Hyväksynnät MID, CE
Jatkuva virtaus q3 2,5 m³/h
Nesteen lämpötilamaksimit +30°C (kylmä) / +90°C (lämmin)
Pariston käyttöikä 10 vuotta
Asennustavat Pysty, vaaka