Miksi huoneistoihin tuli pakolliseksi etäluettavat vesimittarit?
- Jarkko Mällinen
- 15.4.
- 2 min käytetty lukemiseen
Uusi rakennus tai linjasaneeraus tulossa? Taloyhtiöissä etäluettavat huoneistokohtaiset vesimittarit eivät ole enää valinnainen lisä, vaan pakollinen osa nykyaikaista asuinkiinteistöä. Miksi?

Vesimittareita on ollut jo pitkään – mutta ilman etäluentaa
Suomessa huoneistokohtaisia vesimittareita on asennettu taloyhtiöihin jo 1990-luvulta alkaen, ja ne ovat olleet uusissa rakennuksissa pitkälti lakisääteisiä jo yli vuosikymmenen. Nämä mittarit eivät kuitenkaan ole olleet etäluettavia, vaan lukemat on kerätty manuaalisesti huoltomiehen toimesta tai asukkaan ilmoittamana. Lukemia on kerätty harvoin, usein vain kerran vuodessa. Virheitä, arvioita ja unohtuneita ilmoituksia on esiintynyt, mikä on vaikeuttanut tasausta, eikä kulutustieto ole ollut asukkaan saatavilla reaaliajassa.
Tämä on vaikuttanut siihen, että suomalainen vedenlaskutus on muovautunut ennakkomaksu–tasauslasku-malliseksi. Vaikka kulutus on mitattu, laskutus on perustunut arvioihin tai pitkällä viiveellä toteutettuun tasaamiseen. Asukkaat eivät ole tottuneet saamaan ajankohtaista tietoa vedenkäytöstään – eivätkä ole myöskään osanneet sitä odottaa. Nyt tilanne on muuttumassa.
Kyse ei ole pelkästä teknologiasta – vaan ajantasaista tiedosta ja tehokkuudesta asukkaan ja taloyhtiön eduksi.
Sähkönkulutuksen seuranta on jo monelle tuttua ja kuuluu arjen rutiineihin. Nyt myös uudet etäluettavat vesimittarit tuovat saman mahdollisuuden seurata vedenkulutustaan: asukas maksaa edelleen veden kulutuksensa mukaan ennakkomaksu–tasauslasku-mallilla, mutta voi halutessaan seurata vedenkulutustaan läpi vuoden.
Etäluenta siirtää vedenkulutustiedot automaattisesti, ja myös asukas voi tarkastella niitä helposti – raporteista tai sovelluksesta, jopa reaaliaikaisesti. Mutta tämä toteutuu vain, jos taloyhtiö käyttää asukasta palvelevia ominaisuuksia. Ilman niitä mittarit jäävät tekniseksi ratkaisuksi, josta asukas ei hyödy. Kun ominaisuudet ovat käytössä, etäluenta helpottaa hallintoa ja huoltoa – ja antaa asukkaalle mahdollisuuden vaikuttaa kulutukseensa heti, ei vasta tasauslaskun yhteydessä. Tämä kannustaa veden säästöön, mikä vähentää myös energiankulutusta.
Mutta monessa taloyhtiössä hyödyt valuvat hukkaan
On hämmästyttävää, että vaikka uusia etäluettavia mittareita asennetaan kiihtyvällä tahdilla, kaikki taloyhtiöt eivät silti tarjoa asukkaille ajantasaista tietoa vedenkulutuksesta, vaan jatkavat vanhaa käytäntöä: maksetaan ennakkoon ja saadaan tasauslasku kerran vuodessa ilman väliaikatietoja. Tämä luo ristiriidan järjestelmän investointihinnan ja siitä saatavan hyödyn välille.
Jos asukas jää ilman tietoa, vedenkäyttöön on hankala vaikuttaa. Erityisesti vuokralaiselle kulutustiedon saaminen voi olla lähes mahdotonta.

Ratkaisu: ota käyttöön asukkaan ominaisuudet – ne ovat myös lakisääteisiä
EU-direktiivin mukaan asukkaalle on tarjottava kulutustietoa vähintään kuukausittain ilman lisämaksua. Tämä ei välttämättä toteudu automaattisesti, vaan taloyhtiön täytyy ottaa nämä etäluennan ominaisuudet osaksi arkea.
Pisaro-vesimittarit + Asukas Plus = fiksu ja helppo ratkaisu
Pisaro-vesimittareiden etäluentapalvelussa tämä on tehty helpoksi:
Taloyhtiö voi ottaa käyttöönsä Asukas Plus -palvelun, jossa on:
Automaattiset kuukausiraportit vedenkulutuksesta
Kännykkäsovellus omien lukemien seurantaan
Isännöitsijälle ja taloyhtiölle tarjotaan kaikki vedenmittaamisen ja -laskuttamisen perustyökalut jotka vähentävät manuaalista työtä.
Riots myynti 0400 170 667 myynti@riots.fi
Comentários