Hero Image

Vedenkulutuksen etäseuranta

Vedenkulutuksen mittaus on Suomessa sekä hyödyllistä että pakollista ( EU-direktiivi 2012/27/EU, 9 artikla). Koska puhdas juomakelpoinen vesi ei ole ilmainen (saati loputon) hyödyke, sen kuluttamisen seuraaminen muullakin tavoin kuin kerran vuodessa saapuvan tasauslaskun muodossa on sekä kukkaron että ympäristön kannalta suositeltavaa. Vaikka Suomessa puhtaan vesijohtoveden suhteen tilanne on parempi kuin monessa muussa maassa, myös täällä vedenkäytöllä ja sen seuraamisella voi ja kannattaa vaikuttaa omaan talouteen, energiatehokkuuteen sekä vesivarantojen ylläpitoon myös tulevaisuutta ajatellen.

Vuorokauden vedenkulutus

Motivan mukaan kerrostaloasukas kuluttaa vuorokaudessa keskimäärin noin 155 litraa vettä. Tämä on siis keskimääräinen arvio, vaihtelu voi olla huomattavaa asukkaiden ja asuntotyyppien välillä. Suurin osa etenkin lämpimästä vedestä käytetään meillä peseytymiseen – normien mukainen suihkupää kuluttaa täydellä virtaamalla n. 12 litraa vettä minuutissa, ja 10 minuutin suihkun hinta pyörii yhden euron tienoilla. Asunnon vedenkulutusta on mahdollista pienentää esimerkiksi vaihtamalla suihkupää vettä säästävään versioon, mutta ehdottomasti tehokkain tapa pienentää vedenkulutusta on omien vedenkulutustapojen tarkastelu ja muuttaminen. Tämä vaatii kuitenkin oman vedenkäytön jatkuvaa seuraamista – mitä ei mittaa, sitä on hankala vähentää.

Vesimittarilukema nettiin

Kuinka siis tarkastella omia vedenkulutustottumuksiaan, jos niitä ei arjen pyörityksen lomassa tule erityisesti huomioitua? Helppo vastaus on reaaliaikainen vedenkulutuksen seuraaminen. Sen voi tehdä istumalla pesuhuoneessa vesimittarien vieressä, mutta muitakin – mukavampia ja helpompia – tapoja on. Helpoin tapa on vesimittarin liittäminen internetiin, mikä mahdollistaa kulutuslukeman etäluennan ja vedenkulutuksen reaaliaikaisen seuraamisen esimerkiksi pilvipalvelussa. Riots tarjoaa tähän luotettavaa ja tietoturvallista ratkaisua.

Kiinteistön vesimittarilukemat keskitetysti yhdessä paikassa

Vesimittarin etäluennan ja kulutusseurannan pilvipalveluun keskittämisen toinen hyöty on laskutustietojen helppo saatavuus. Isännöitsijän on helppo jakaa paikalliselta vesiyhtiöltä tullut koko kiinteistön vesilasku asuntokohtaisesti, kun kaikkien asuntojen ajantasaiset vesimittarilukemat löytyvät yhdestä paikasta. Isännöitsijän arki helpottuu, kun kenenkään ei tarvitse käydä henkilökohtaisesti jokaisessa asunnossa lukemassa vesimittareita paikan päällä. Inhimillisen virheen mahdollisuus laskutustietoihin päätyvissä mittauslukemissa pienenee, ja lukemat ovat aina tarkkoja ja selkeästi kohdennettavissa oikeaan asuntoon. Myös asukas pääsee helpommalla – ei enää tietyin väliajoin muistettavaa vesimittarilukemailmoitusta tai isännöintitoimiston edustajan käyntiä vesimittarin lukeman tähden. Kaikkien elämä helpottuu.

Ei yllätyksiä vesilaskuissa

Vedenkulutuksen etäseuranta voi myös pelastaa odottamattomilta vesilaskuilta, vesivahingoista puhumattakaan. Yllättävästi kasvanut vedenkulutus voi johtua esimerkiksi vuotavasta WC-istuimesta, joka saattaa yksinään kasvattaa vesilaskua jopa nelinumeroisella summalla vuodessa. Pelkkä ajatus moisista numeroista nostaa normikuluttajalle pientä hikeä pintaan, ja uudiskiinteistön takuuaikana saattaa myös rakentajan kravatti alkaa kiristää: pienikin huomaamatta jäänyt vuoto voi nostaa rakennuksen vesi- ja energiakustannuksia tuntuvasti, mikä ei lisää asukastyytyväisyyttä. Siinä missä asukkaan taloudellinen ja ekologinen angstikerroin voi nousta samaa tahtia vesilaskun kanssa, voivat puolestaan rakennuttajan puolella hälytyskellot soida brändiuskottavuudesta rakennuksissa vaadittuun energiatehokkuuteen. Älykäs ja reaaliaikainen Riots-järjestelmä (joka hälyttää vesivuodoista heti) säästää sekä rahaa että luontoa.

Pohdituttaako vedenkulutus tai sen seuranta? Kysy lisää kiinteistön vesimittaroinnin etäluentamahdollisuuksista Riots-järjestelmän avulla meiltä!