Hero Image

Start-up yrityksestä kiinteistöautomaatioalan suunnannäyttäjäksi

Start-up yrityksestä kiinteistöautomaatioalan suunnannäyttäjäksi

Viisivuotisjuhliaan viettävä kempeleläinen Riots Global Oy kehitti maailmaan täysin uuden järjestelmän, joka herätti heti kansainvälisen kiinnostuksen. Vuosien varrella yritys on päässyt kustannustehokkaalla ja laajalla osaamisellaan maailman kärkeen.

Riots Global Oy syntyi ideasta kehittää jotain täysin uutta. Yrityksen toimitusjohtaja Samuli Stenudd koodasi aiemmin Nokialla ohjelmistoja puhelimiin ja sai siellä laajaa osaamista sekä maailmanluokan tietoturvaosaamiskoulutuksen. Omakotitaloaan rakentaessa Stenudd mietti, olisiko mahdollista rakentaa jokin järjestelmä, jolla voisi helposti tehdä asumiseen liittyviä mittauksia ja ohjauksia.

Ideana oli kehittää laitteita ja pilvipalvelu, joilla voisi helposti mitata ja ohjata erilaisia ympärillämme olevia asioita. Vuonna 2015 syntyi start up -yritys nimeltä Riots Global Oy. Tutkimus- ja suunnittelutyötä tehtiin täysipainoisesti ensimmäisen kahden vuoden ajan. Yritys tuli heti alkuvaiheessa tunnetuksi 42 eri maassa joukkorahoituskampanjan avulla ja tilauksia sateli.

Stenudd kertoo, että vaikka idea lähti kiinteistöjä mittaavista laitteista, tuli tarkempaa linjaa haettua silti hetki. – Ensin teimme internetiin yhdistettäviä laitteita, jotka mittasivat eri asoita. Nämä laitteet olivat käytännössä piirilevyjä eli niissä ei ollut koteloita, eikä niitä oikeastaan voinut käytännössä hyödyntää kuin kehitysalustana. Seuraavaksi aloimme tehdä paristokäyttöisiä lämpötila-antureita asuntojen olosuhteiden mittaukseen. Harha-askelia on otettu muun muassa logistiikka-, ruoantuotanto- ja autopuolelle, mutta totesimme, että asuminen on se suunta, mihin meidän kannattaa jatkossakin keskittyä.

Jokainen askel vei eteenpäin

Riots Global on tehnyt kehittänyt tuotteitaan ja työtapojaan vuosien varrella ahkerasti. Stenudd kertoo, että moni asia on opittu kantapään kautta.

– Kerran lähdin juhannusaattona pikaisesti asentamaan erästä järjestelmää toiseen kaupunkiin 400 kilometrin päähän ja huomasin kello 23.30, että olen siellä edelleen. Siitä tuli hiukan erilainen juhannus. Aikaoptimismi kostautui silloin, kun muuttujia olikin enemmän kun olin ajatellut, eikä kaikkia työkalujakaan ollut mukana. Silloin tajusin, että ehkä meidän ei tarvitse tehdä itse kaikkea, Stenudd nauraa. Nykyään onkin tavallista, että sähköurakoitsijat tai automaatiourakoitsijat asentavat laitteet itse. Toki asennus kuuluu palvelupakettiin asiakkaan niin halutessa. Stenudd pitää heitä poikkeuksellisena automaatioyrityksenä juuri siksi, että kukaan yrityksessä ei pelkää tarttua työkaluihin tarvittaessa. He tuntevat työvaiheet, koska ovat itse paitsi suunnitelleet, tehneet, kuin myös asentaneet tuotteitaan.

Automaatiojärjestelmä maailman kärkiluokkaa

Riots Globalilla on vahva tietoturva-, koodaus- ja teknologiaosaaminen. Erityisesti yrityksen vahvuus on laajassa toistettavuudessa sekä kustannustehokkuudessa. Stenudd kertoo, että yksittäisen asunnon saa älykkääksi ja yksittäistä asiaa saa mitattua monellakin eri tavalla, mutta siinä vaiheessa kun pitää yhdistää 10 000 asuntoa toisiinsa ja verkkoon, markkinoilla ei ole montaa toimijaa.

– Laajat mittausjärjestelmät ovat vaativia, mutta olemme hioneet niistä yksinkertaisia ja toimiva, ja siksi edullisia. Automaatiojärjestelmämme on maailman kärkeä.

Yritys tarjoaa laitteita, jotka ohjaavat ja mittaavat kiinteistöissä taloteknisiä asioita. Tarvittaessa asiakas saa avaimet käteen -palvelun, johon kuuluu myös asennus. Riots Globalin automaatiojärjestelmä siis pitää huolta, että kiinteistössä kaikki toimii jatkuvasti oikein. Myös tekninen tuki on aina saatavilla.

Yrityksellä on suuri valikoima tuotteita, joilla voi mitata ja ohjata taloteknisiä laitteita. Stenudd kertoo, miten he ovat tarkoituksella keskittyneet laajaan osaamiseen. Monet kun ovat keskittyneet vain yhteen asiaan.

– Voimme mitata ja ohjata melkein mitä vaan, mitä voit kuvitella. Teemme kaiken asiakkaalle helpoksi, koska laitteet ovat yksinkertaisia sekä edullisia.

Syksyn 2020 asiakaskokemuskyselyssä yritys sai erityiskiitosta innovatiivisuudesta, joustavasta kehittämisestä ja teknisestä osaamisesta. Myös uusi näkökulma laitteiden kehitykseen sai kiitosta. Stenudd kertoo, että he haluavat jatkossakin panostaa asiakaspalveluun entistä enemmän.

Tulevaisuuden haaveena Stenuddilla on parempi maailma. – Meidän tavoitteemme on säästää energiaa, rahaa ja luontoa. Aiomme jatkossakin tehdä laitteitamme edullisemmin, järkevämmin ja tehokkaammin.